TermékekNézzen szét és válassza az Önnek legmegfelelőbb terméket portfóliónkból.

tovább
HírekKapjon hasznos információkat a termékeinkről és a vállalatunkról szóló legújabb hírekről.

tovább
KarrierVállalatunk folyamatosan bővíti szakembereinek körét. Csatlakozzon Ön is csapatunkhoz.

tovább
KapcsolatLépjen velünk kapcsolatba! Munkatársaink várják jelentkezését.

tovább


Betonhoz való szilikonadalékok

04 június 2013

Szilikon tartalmú betonadalékszerek.

Valamennyi szilikáttartalmú: betonból-, keramzitbetonból-, téglából-, salakbetonból-, cement- és cement-homokkötésű falazóhabarcsból-, műkőből-, gipszkartonból-, palából-, tetőcserépből készült építészeti szerkezet folyamatosan ki van téve a különböző élettartamukat csökkentő és üzemeltetési tulajdonságaikat jelentősen rontó légköri tényezők negatív hatásainak.
Az építőanyagokra legmeghatározóbb negatív hatást kifejtő tényező a víz. A korszerű építőanyagok egyik jellemzője a porozitásuk, s ennek következményeképpen – a nagymértékű vízfelvételük. A víz, áthatolván a felületen át a kapillárisokba, filmrétegeket képez, amelyekben oldódnak az agresszív gáz- és szilárd halmazállapotú anyagok, sók oldatai, amelyek megváltoztatják az anyag szerkezetét és annak idő előtti rongálódásához vezetnek. Ezen túlmenően, elősegíti a különböző vegyi anyagokat kiválasztó és rongálódást felgyorsító mikroorganizmusok (baktériumok, zuzmók) növekedését.
Azonban a roncsolás fő tényezője a hőmérsékletátesés, amely során az anyag pórusaiban lévő nedvesség ciklikus befagyása - felolvadása megy végbe, aminek következményeképpen az fokozatosan károsodik.
Ezen kívül, a nedves anyagok jelentős mértékben elveszítik hőszigetelő tulajdonságaikat, ami további hővesztességet és növekvő energiahordozói ráfordítást eredményez.
Napjainkra ki vannak fejlesztve az építőanyagok kémiai adalékszerek által történő megvédésére szolgáló, a világ fejlett országaiban széles körben alkalmazást nyerő a víz az anyag belsejébe történő behatolását meggátló módszerek.
A meglévő időjárásálló védelmi módszereknek 2 fő típusa van: az építőanyagok gyártása során teljes keresztmetszetükben történő- és a már kész épületszerkezetek hidrofobizálása.
Az első módszer esetében, például a beton- vagy gipszkarton előállítása során, a kémiai adalékszerek kis (a cement vagy gipsz súlyának 0,05-0,2% kitevő) mennyiségben adagolják bele, aminek következtében többtucatnyiszor csökken a kész anyag vízfelvevő képessége, jelentősen javulnak az üzemeltetési tulajdonságai, növekszik az épületek- és építmények élettartama.
A fejlett országokban a betonfajták többsége: Japánban 80%-ban; az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban és Olaszországban – több mint 70%-ban vegyi adalékanyagok hozzáadásával készül.
Új létesítmények építésénél, mivel kevésbé költséges és jóval hatékonyabb, előnyösebb eljárás az építőanyagok teljes keresztmetszetében történő hidrofobizálása.
Az alkalmazott hidrofobizálók közül a leghatékonyabbak és könnyen kezelhetőek a szilikon (szilícium-organikus) vegyületek. Erős kémiai kötéseket alkotnak a megmunkálandó anyag felületével és teljes keresztmetszetében történő alkalmazás esetén a megmunkált anyag teljes élettartamán át fejtik ki hatásukat.
A szilikon bázisú hidrofobizálók fontos előnyeként megemlítendő a kifejtett hatásuk komplexitása. Alkalmazásukkal a következő célkitűzéseket valósítják meg:
 - Védelem az anyag belsejébe történő nedvesség behatolása ellen;
 - A felületek hőszigetelő tulajdonságainak növelése;
 - Az épületek és építmények üzemeltetési élettartamának növelése;
 - A szerkezetek fagyállóságának és korrózióállóságának növelése;
 - Az anyag szilárdságának növelése;
 - Az anyag felületén a mikroorganizmusok és zuzmók növekedésének meggátolását;
 - A cementigény csökkentése;
 - A kivirágzás elleni védelem.
Mindemellett nem csökken a betonszerkezet légáteresztő képessége, azaz a beton akárcsak előtte “lélegzik”. A szilikon tartalmú adalékszerek alkalmazásakor jelentősen javulnak a betonkeverék technológiai tulajdonságai: tartósan megőrzi a mozgékonyságát, teríthetőségét, kizárásra kerül a vízkiválás, megőrzi a stabilitását. 
Napjainkban a beton, a tégla, a gipszkészítmények, egyéb szilikáttartamú anyagok teljes keresztmetszetében történő hidrofobizálásához valamint az épületek- és építmények felületi védelmének biztosításához a legoptimálisabb megoldást – az Unisil SL-11K és az Unisil SE 50-94 márkajelzésű szilikon bázísú termékek jelentik.
Az Unisil SL-11K - a kálium-vagy nátrium-metil-szilikonát vizes oldata, az Unisil SE 50-94– a poli-metil-hidrogén-sziloxán vizes emulziója.
Megoldott mindkét termék folyamatos gyártása, amelyek a minőségi mutatóik szerint megfelelnek a legjobb külföldi analógjaiknak.
Ezen anyagok, a nemzetközi szabványok- és normák által előirányzatai szerint, a beton hidrofobizáló-, képlékenyítő-, gázképző- és gázelnyelővé tételére szolgáló adalékszerekként kerülnek alkalmazásra.
Az adalékanyagok alkalmazása nem bonyolult és megvalósítható mind a nagy VBSz (vasbeton szerkezeteket) előállító gyárak-üzemek körülményei között mind közvetlenül a beton-, cementeskötésű- vagy más építőipari keverékek előállítása helyszínén is.
Felületi hidrofobizálás esetében alkalmazásuk előtt a termékek a szükséges koncentrációra vízzel könnyedén hígíthatóak, teljes keresztmetszetében történő hidrofobizálási módszer alkalmazása során a kiszámított mennyiségű hidrofobizáló koncentrált állapotban közvetlenül a keverővízbe kerül elhelyezésre.
Mint már említettük, a betonból-, téglából-, terméskőből- és egyéb szilikáttartalmú építőanyagból készített épületek és építmények folyamatosan ki vannak téve a víz- és egyéb légköri folyamatok erősen negatív, idő előtti elöregedésükhöz és rongálódásukhoz vezető, hatásának. Ebben az esetben a probléma leghatékonyabb megoldását a homlokzati felület az UNISIL SE 50-94 emulzió 5-10%-os vizes oldatával történő kezelése jelenti. Emellett többtucatnyiszor csökken az megmunkált anyagok vízfelvétele és jelentősen növekszik az élettartamuk.
Az UNISIL SE 50-94 emulzió beton-adalékszerként történő alkalmazása 3-5 szorosára növeli a beton fagyállóságát, lehetővé teszi a cementigény- és az építmények kapilláris felszivárgásának csökkentését, két javítás közötti időköz 2-3 szorosára történő növelését, a cementhabarcs száradási időtartamának 20-50%-os csökkentését, a cementesztrich vízzáró bevonattal való ellátásának szükségességének kiiktatását.
A szilikon tartalmú adalékszerek alkalmazásával kapcsolatos új pozitív üzemeltetési tulajdonságok felismerése nagy fontossággal bír a jelentős hidrotechnikai- és közlekedési létesítmények, olyanok, mint a vízierőművek-, a hidak-, a kikötői építmények építésekor. Így a szilikon bázisú adalékszereket tartalmazó beton hasonló építményeknél való alkalmazása lehetővé teszi a stabil fagyállóságának legalább 1000 fagyasztás-felolvasztás cikluson át történő megőrzését.
A szilikon bázisú anyagok előnyeihez sorolandó az egyéb kémiai beton-adalékszerekkel, többek között a (С-3) – lignoszulfát alapú képlékenyítőkkel és egyebekkel való, a maximális hatásfok kifejtése melletti kompabilitása. Példaképpen, a C-3 szuperképlékenyítő és az Unisil SE 50-94M emulzió házasítása komplex adalékszerként jelentősen megnöveli a hidrofobizációt-, fagyállóságot-, vízállóságot és az agresszív közegekkel szembeni ellenálló képességet.

 

© 2021 Hungarian Silicones. minden jog fenntartva
Az oldalon található információk, dokumentumok engedély nélküli másolása, felhasználása tilos